Perfekcyjną wskazówką na dopasowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, jaki nienagannie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli sądzisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Najczęściej jest tak, że najprzyzwoiciej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj mogłoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak też jest o stosownej strukturze pasującej do dania.
włoska restauracja w Krakowie
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i często mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest wiele przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę o wiele bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jednakowoż też Sangiovese, Negroamaro, lub też Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, w następstwie tego zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu wyśmienitego jako o okazji do tego, aby spróbować nieco o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem oraz podkreśli smakowitość sera. Ponadto lżejsze czerwone wina z są kolejnym świetnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby bądź warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.